Stress & Vitaliteit

stress.jpg
stress 2.jpg

Wat is stress?

Stress wordt vaak verward met overspannenheid en zelfs burn-out. Stress is een prikkel die aanzet tot actie. Zolang stress binnen gezonde proporties blijft, is het een heel nuttig onderdeel van ons leven. We hebben immers enige stress nodig om tot actie te komen. Te weinig stress en actie kan zelfs leiden tot 'bore-out'. belangrijke thema's binnen stress zijn: intern-, /externe prikkels, draagkracht, draaglast, positieve-, negatieve stress, chronische stress.

 

Persoonlijke stresspreventie en -herstel zijn twee toepassingen voor mens & organisatie. Kijk hieronder voor de mogelijkheden.

Factsheet week van de (Corona)stress, publicatie van TNO

Werkwijze

1. kennismaking, situatieschets privé/werk, (hulp)vraag, wens, behoefte

2. maken MBTI persoonlijkheidsprofiel (online)

3. analyse, oorzaken, wat aanpakken en hoe (plan van aanpak)

4. aan de slag: coaching, workshops, oefeningen, klankborden, sparren

5. bijsturing, evaluatie, vervolg indien nodig

Oplossingsrichtingen persoonlijk

- persoonlijke vaardigheden (effectieve communicatie, loslaten, time
  management, situationeel leidinggeven, omgaan met veranderingen)
- persoonlijke omgeving (voeding, nachtrust, faciliteiten thuis/werk,
bewegen, sporten)

- inzicht in je persoonlijkheid met MBTI (profiel, inzicht, handvatten)

Oplossingsrichtingen organisatie
- opstellen van een vitaliteits- en/of werkdrukplan
- het uitrollen, uitvoeren en bewaken van de plannen
- advies en ondersteuning bij preventief- en herstelbeleid

Preventief in opdracht van een werkgever

Als 'stress, burn-out coach' (in opleiding) ondersteun ik organisaties bij het ontwikkelen van preventief beleid waarmee de kans op overspannenheid en burn-out bij werknemers kan verminderen. Bij preventief beleid kijkt de coach niet naar individuele coachees maar naar beleidsideeën die de vitaliteit van alle werknemers in algemene zin versterkt. Denk daarbij aan inzicht geven wat stress is, coaching, workshops en het promoten van gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanningsmomenten en tijdmanagement.

Werken aan herstel in opdracht van een werkgever

Als 'stress, burn-out coach' kan ik in opdracht van een werkgever,  en  met goedkeuring van de werknemer, een coachee naar herstel coachen. Coachees die ondersteuning krijgen van een coach herstellen vaak sneller dan werknemers die geen begeleiding ontvangen. Voor zowel werkgevers als werknemers is sneller herstel van belang voor het verkorten van ziekteverzuim, het ontwikkelen van veerkracht en weer met goede energie aan de slag te gaan.

Preventief in opdracht van een particulier 

Mensen (coachees) die stressklachten ervaren en burn-out dreigen te raken kunnen al aan de bel trekken voordat de klachten escaleren. Als burn-out coach kan ik dan preventief te werk gaan. Helaas nemen coachees echter niet vaak uit zichzelf contact op met een burn-out coach. Dat kan te maken hebben met schaamte, het wegzetten als 'het is niet zo erg' of ze vinden het een teken van zwakte. Integendeel: het is juist sterk en getuigt van zelfinzicht om ermee aan de slag te gaan. Achteraf wordt dan gezegd: had ik dit maar eerder gedaan.

Werken aan herstel in opdracht van een particulier 

Hierbij zoekt en betaalt de coachee zelf een burn-out coach. De Coachees kiezen er om heel uiteenlopende redenen voor om zelf een burn-out coach in te schakelen. Soms is er een conflict tussen werkgever en werknemer of is hun vertrouwens- relatie aangetast. Of er is een prve kwestie die tot stress leidt (bv een scheiding, relatieproblemen). De coach zal inzoomen op werk- en privé gerelateerde thema's om ermee aan de slag te gaan. En indien nodig door te verwijzen naar een andere professional.

MBTI_Certified_logo_Nederlandse.png